Het VDAB grafisch centrum in Turnhout werd opgestart in maart 1987. De grafische afdeling is één van de vele locaties in Vlaanderen waar VDAB opleidingen organiseert voor werkzoekenden, werknemers en bedrijven. Er bleek de laatste jaren een toenemende vraag te zijn vanuit de arbeidsmarkt naar arbeidskrachten met scholing en/of ervaring op gebied van digitaal drukken.

Niet toevallig is er in Turnhout, grafische regio bij uitstek, sedert enkele jaren een samenwerking met GRAFOC, het sectoraal vormingsfonds voor Printmedia sector. Na ruggenspraak met GRAFOC werd er dan ook beslist om een digitale afdeling uit te bouwen, de nodige apparatuur voor printen en afwerken aan te kopen en een passend opleidingstraject uit te bouwen.

GRAFOC en VDAB Turnhout kochten bij Igepa een MIMAKI JV33-160s inkjet printer aan, een MIMAKI CG-160FXII Cutting Plotter en een Xerox 560 tonerbased printsysteem. “Sagam was de leverancier die ons beide systemen kon aanbieden, zowel klein als groot formaat. Bovendien vonden wij dat deze toestellen de beste prijs/kwaliteit leverden.” Aldus Wilfried Helsen, campusmanager van VDAB Turnhout. Hij gaat verder : “Door de aanwezigheid van deze apparatuur kan het opleidingsaanbod uitgebreid worden, volledig in overeenstemming met de vraag vanuit de arbeidsmarkt. “

De instructeurs die betrokken zijn bij dit opleidingsproject zijn erg enthousiast over de nieuwe uitrusting. “Wij stonden verbaasd over de printkwaliteit die de apparatuur levert en over de vele toepassingen die ermee kunnen gerealiseerd worden.” Ook over de service tijdens en na verkoop zijn ze zeer positief : “Behoudens de kleine, klassieke opstartproblemen is de implementatie van de machines erg vlot verlopen.” De instructeurs hebben zich ondertussen de werking van de machines eigen gemaakt en zijn voldoende gewapend om in het najaar de eerste cursisten een degelijke en evenwichtige basisopleiding te geven tot “Digital Print Operator”

In het competentiecentrum Turnhout wordt een basistraining voorzien van 60 dagen. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan het opbouwen van werkervaring. Daarvoor zijn ze nog op zoek naar enkele stagebedrijven die bereid zijn één of meerdere cursisten gedurende enkele weken mee te laten werken op de werkvloer. Geïnteresseerde bedrijven kunnen daarvoor contact opnemen met Wilfried Helsen, wilfried.helsen@vdab.be - 014 44 52 06, campusmanager VDAB Turnhout .